onsdag 27 maj 2020

Lördag 30 maj 2020: Vitbergsknacken

Vitberget med Top of Älvsbyn 2017.
Foto Maria Söderberg 
Så blev det dags att upptäcka Vitbergsknacken, även kallad ”knacken”. Vi ska utforska vilka stigar / icke-stigar som är bäst att gå. Eller kanske näst bäst!
När: Lördag 30 maj kl. 11. Ta med eget fika!
Utrustning: Det kan vara blött i markerna, gärna stövlar / kängor. Samling: Se karta! Här bestämmer vi hur vandringen ska läggas upp.
Kostnad: Ingen alls för dig som har kortet Top of Älvsbyn – för dig som inte har det 250 kr. Kortet kan köpas på plats eller på Coop Älvsbyn. Frågor: Maria Söderberg 070 3500555




Om pandemin: 
Du är så välkommen delta! Men aldrig om du är det minsta sjuk eller har svårt att hålla avstånd till andra på två meter. Vi måste vara rädda om varandra i dessa tider och i Top of Älvsbyn finns flera vandrare med som utgör s k riskgrupp. På den här turen räknar vi med några få, men OM det skulle bli fler än 30 (vilket vi alltså inte tror), då delar vi upp oss i två grupper. 

Fakta:
”Vitbergets naturreservat har landskapet Norrbottens allra högsta topp, 594 meter över havet, och en naturskog som bjuder på en mångfald av miljöer med stor betydelse för en mängd arter. I reservatet finns bland annat den mycket ovanliga laven långskägg, som endast är känd från ett fåtal andra platser i länet.”

https://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/besoksmal/naturreservat/alvsbyn/vitberget.html

Kartunderlag: Lantmäteriet 2020



































lördag 16 maj 2020

Pärlor i Top of Älvsbyn: Stormansberget och Rackberget – start för sommarens vandringar


Samling på toppen av Stormansberget, Södra Vistträsk, när Top of Älvsbyn 2020 drog igång. 319 m ö.h. Foto Maria Söderberg

Förra sommaren gjordes det närmare tusen toppbestigningar i Älvsbyns kommun.
Nu är sommarens Top of Älvsbyn igång. Med snö runt skorna!
– Det här är verkligen roligt, sa Cecilia Goldkulh, lärare i Älvsbyn.
– Härligt väder och trevligt sällskap!

– Så mycket snö!
Det var många som skrattande utbrast ett "oj!" när den första gemensamma vandringen arrangerades i Top of Älvsbyn. Det var ett trettiotal som samlades i Södra Vistträsk för att inleda sommarsäsongen. Mötet i lokalen Mejeriet, Vistträsk, var samma dag inställt. Här skulle Johanna Borgenstål, konstnär och naturälskare, visat bilder och berättat om sin paddling med kajak längs hela Piteälven. Men till följd av coronapandemin har alla möten i lokaler ställts in. Nu är det utomhus som gäller.
I välkomnandet till sommarens toppturer ingick information om att alla måste hjälpas åt att förhindra smittspridning av covid-19. En särskild räddningsväst med trycket ”Vandra tillammans – håll avstånd” kommer att användas så att ingen missar budskapet.
– Jag var glatt överraskad över att så många kom! sa Katarina Sundman som var med och drog igång Top of Älvsbyn 2016.
– Med tanke på att oron är stor över pandemin så var det ändå glädjande se hur många som ville ses och ta sig ut tillsammans i terrängen.
Deltagarna var alla överens om att hålla avstånd. Väl framme på toppen har alla med sig eget fika.
Förra sommaren gjordes det närmare tusen toppbestigningar i Älvsbyns kommun. Så många som femtio gjorde alla tio toppar inom ramen för kortet som kryssar i.
Katarina Sundman tror att budskapet om att hålla avstånd kommer att följas i sommar. Här vid utsiktspunkten Stormansberget, 700 meter från högsta punkten. Katarina bor själv i området. Till vardags arbetar hon på Handelsbanken. Foto Maria Söderberg

Lars-Gustaf Nyström berättade om tallen.
Foto Maria Söderberg

Stormansberget – en del av Storfinnträsk
Det är litet oklart var benämningen Stormansberget kommer i från. I ortnamnsregistret finns det nedtecknat 1935 som en del av "Storfinnsträsk ägo Älvsby socken". Det är klarlagt att en man vid namn Carl Petter Lindmark, född 1794, kom som nybyggare till Storfinnträsk. Han hade tidigare arbetat vid Palokorva Bruk i Pajala och hans far var masmästare. Stormansbergets topp ligger fem kilometer norr om Finntjärnen. Den högsta punkten är 319 m ö.h. men den finaste utsikten får man vid en punkt 700 meter från toppen där höjden är 235 m ö.h.
Vid den utsiktsplatsen och det första stoppet berättade Lars-Gustaf Nyström, som bor alldeles intill Stormansberget, om tallen. Det fanns många tallar att fästa ögonen vid.
– Om ni kikar på en gren kan ni se hur skotten växer och räkna antal år, berättade han.
I området finns tallar som kan vara uppemot tvåhundra år. Höjden på en tall varierar, men den kan i Sverige nå upp till fyrtio meter.
Från utsiktsplatsen kan man se hur ett stort skogslandskap breder ut sig. Här finns även avverkad och inplanterad skog.

Vistträsk – rikt på renbetesmark
Sjön Sör-Vistträsket breder ut sig i nordost. Träsk är en gammal benämning för sjö. Ordet vist i namnet kommer av det samiska ordet för renlav eller renmossa. En plats som är rik på renlav heter visstá på lulesamiska. Hela bygden är känd för sin goda tillgång på renbetesmark och det är också skälet till att Semisjaur-Njarg fjällsameby har sitt vinterbete på platsen.
Sör-Vistträsket och andra sjöar i området har varit känt som bra fiskeområde sedan tidig medeltid. Dateringar som gjorts av arkeologer visar att fiskben och kol från eldplatser besökts någon gång under 1200- eller 1300-talet. Sör-Vistträsket var en sjö som brukades av fiskare från Piteå socken vid 1500-talets mitt. Ja, det troliga är att gädda, abborre, sellak och sik fångats under flera tusen år här.
Den fridlysta blåsippan gjorde succé på Rackberget. På en sydsluttning med bar mark och i skydd av löv hade den brutit fram trots all snö. Foto Maria Söderberg Rackbergets topp ligger 254 m ö.h. Toppen, som utgör ett så kallat kalottberg, låg aldrig under hav. Den lösa moränen låg kvar, som en kalott, medan bergets sidor har svallats hårt av havsvattnet. Foto Maria Söderberg Rackberget med raststuga och skyltning. Foto Maria Söderberg 
 
Cecilia Goldkuhl var nöjd med att starta årets
Top of Älvsbyn med två turer. Foto Maria Söderberg


Dagens andra topptur gick till Rackberget, nära Älvsbyn. Även här fanns snö kvar. Naturreservatet bjuder på fin utsikt, skyltade leder och intressant växtlighet. I anslutning till toppen finns en öppen stuga och grillplats. Alldeles i början visade sig – till stor glädje för de botanisk intresserade – några blåsippor bland fjolårslöven. Tallarna på Rackberget kan vara mycket gamla, upp till femhundra år, och på berget växer flera orkidéer som nattviol och Jungfru Marie nycklar (dock dröjer det ett tag innan de tittar fram).
När Top of Älvsbyn startade för fem år sedan var Rackbergets topp det första målet. Det kom över hundra som deltog i tipstävling och grillning.
– Det här är verkligen roligt, sa Cecilia Goldkulh som tog två toppar på samma dag. Hon arbetar som lärare i Älvsbyn och har ett stort intresse för vandring.
I sommar tänker hon vara med i Top of Älvsbyn.
– Härligt väder och trevligt sällskap idag. Vi håller avstånd, men är ändå ute tillsammans.
Dagen avslutades av några med grillat vid eldplatsen.
– Jag ser inget problem med gemensamma vandring i sommar med tanke på pandemin. Vi har så stora ytor att rör oss på, sa Katarina Sundman, som tror att vandring kommer att bli stort i sommar.
I Top of Älvsbyn kommer många att få utmana sin orienteringsförmåga. Återkommande frågor är koordinatorer, kartor på nätet och en och annan kan ha svårt hitta den flagga som satts upp på varje topp. Men nu har allt fler lärt sig hur de ska göra.
– Men det är inget måste att man just ser flaggan. Om man har gått så högt upp man kan räknas det.
Det är ju resan i sig som är mödan värd och naturupplevelsen.
I mitten av juni planeras en Base Camp på Stora Nattberget och vandring till Vitbergsknacken.

Text Maria Söderberg 


Kortet Top of Älvsbyn finns att köpa på Coop i Älvsbyn. I början av oktober sker prisutdelning. Gemensamma turer anslås i FB-grupp och i denna blogg.
Koordinatorer och tips för att hitta finns här: http://topofalvsbyn.blogspot.com/2020/05/koordinatorer-top-of-alvsbyn-2020.html
Om Rackbergets naturreservat: https://www.lansstyrelsen.se/download/18.840e7ca163033c061f1c1e0/1526067867160/Rackberget_broschyr_2004.pdf







Vi påminner varandra om att hålla avstånd. Foto Maria Söderberg 
Stigen på den sydliga sidan av Rackberget. 9 maj 2020. Naturreservatet
bildades 1966 av Länsstyrelsen. Det ingår numera även i
EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Reservatet är 1,3 kvadratkilometer stort. Foto Maria Söderberg

tisdag 12 maj 2020

Koordinatorer Top of Älvsbyn 2020

2020 års toppar

Lappurträskfluren (ca 1,5 km norr om Flurheden 266 m ö.h.)
Stormansberget (Södra Vistträsk) 319 m ö.h.
Salberget (ca 1 km väster om Salberg, 202 m ö.h.)
Vitbergsknacken (Vitbergets naturreservat 558 m ö.h.)
Stora Nattberget (nära Nattberget 458 m ö.h.)
Kvarnberget (nära Korsträsk 182 m ö.h.)
Död-Lassberget (nära Riddarhällan 226 m ö.h.)
Lill-Pålsberget (nära Pålsträsket 230 m ö.h.)
Rackberget (naturreservat, nära Älvsbyn 254 m ö.h.)
Nakteberget (naturreservat 566 m ö.h.)



Att planera sin vandring är en av de bästa stunderna. Här är koordinatorer till årets Top of Älvsbyn. Den exakta punkten kan variera upp till ca 50 meter när du väl är på plats, men oftast ca 10-20 m. Vi har placerat flaggor på topparna. Men även om du inte skulle hittar just flaggan räknas din insats som toppbestigare när du gått så högt upp att du inte kommer högre. Logiskt, eller hur?
Efter hand justerar vi några meter hit och dit. Olika system ger faktiskt olika svar. Här är fem olika system till våra toppar. Kom ihåg att det alltid är resan och ansträngningen för att nå toppmålet som är själva resan. Att gå litet vilse behöver inte vara fel. Men med detta sagt vill vi att ni alltid meddelar till någon var du är på väg. Se till att ha extra batteri med till mobilen. 


Läs mer nedan ang. tips på hur du hittar med appar och kartor.
Alla kartor här har sin grund i Lantmäteriets nätkarta: 
https://kso.etjanster.lantmateriet.se/#
Lycka till med din vandring!


Kvarnberget, Korsträsk. 










Kvarnberget (nära Korsträsk 182 m ö.h.)



Koordinater

WGS84 DD (LAT, LONG)
65.65749, 20.86679
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 39' 26.97", E 20° 52' 0.44"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 39.4495', E 20° 52.0074'
RT90
7293389.798, 1732713.873
SWEREF99 TM
7294321.022, 769528.14


En fin utsikt! Kör via Olstorp. 


Lappurträskfluren (Flurheden 266 m ö.h.)

Koordinater

WGS84 DD (LAT, LONG)
65.69866, 20.72854
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 41' 55.18", E 20° 43' 42.74"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 41.9197', E 20° 43.7124'
RT90
7297464.396, 1726009.132
SWEREF99 TM
7298308.455, 762772.853

Här kordinatorer av Lars Gustaf Nyström.



Missa inte denna fina utflykt till toppen av Stormansberget.



































Stormansberget (Södra Vistträsk) 319 m ö.h.

WGS84 DD (LAT, LONG)
65.66527, 20.55215
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 39' 54.99", E 20° 33' 7.74"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 39.9165', E 20° 33.1291'
RT90
7293126.913, 1718205.916
SWEREF99 TM
7293871.959, 755027.438



Det finns många sätt att ta sig upp på Salberget, här är ett.






























Salberget (Salberg, 202 m ö.h.)


WGS84 DD (LAT, LONG)
65.57911, 21.08327
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 34' 44.80", E 21° 4' 59.77"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 34.7466', E 21° 4.9961'
RT90
7285493.264, 1743381.085
SWEREF99 TM
7286563.425, 780293.98



Meddela bästa sättet att ta sig upp, vi testar under juni månad! 






Vitbergsknacken (Vitbergets naturreservat 558 m ö.h.)

WGS84 DD (LAT, LONG)
65.96886, 20.31071
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 58' 7.88", E 20° 18' 38.56"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 58.1313', E 20° 18.6427'
RT90
7326091.284, 1704696.044
SWEREF99 TM

7326653.431, 741097.741


Här är Barbro Nilssons bästa väg upp. Nattberget var med redan 2016.
Man kan gå upp på flera sätt, förstås.




Stora Nattberget (nära Nattberget 458 m ö.h.)

WGS84 DD (LAT, LONG)
65.70971, 20.39938
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 42' 34.95", E 20° 23' 57.76"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 42.5824', E 20° 23.9627'
RT90
7297548.902, 1710831.963
SWEREF99 TM
7298198.049, 747598.759



En riktigt fin utsikt. 














Död-Lassberget (nära Riddarhällan 226 m ö.h.)

WGS84 DD (LAT, LONG)
65.78872, 20.68808
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 47' 19.39", E 20° 41' 17.09"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 47.3232', E 20° 41.2848'
RT90
7307337.025, 1723374.808
SWEREF99 TM
7308144.588, 760012.414


Lill-Pålsberget. En riktigt fin utsikt, igen! 




Lill-Pålsberget (nära Pålsträsket 230 m ö.h.)


WGS84 DD (LAT, LONG)
65.65942, 21.24985
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 39' 33.90", E 21° 14' 59.48"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 39.5650', E 21° 14.9913'
RT90
7295076.031, 1750272.27
SWEREF99 TM
7296232.28, 787060.443



Här är Barbro Nilssons karta från 2016.
Man kan gå upp på flera sätt, förstås, till Rackberget.
Men gå gärna den röda prickade markeringen. Det är fint!






Rackberget (naturreservat, nära Älvsbyn 254 m ö.h.)

WGS84 DD (LAT, LONG)
65.68600, 21.05582
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 41' 9.59", E 21° 3' 20.96"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 41.1598', E 21° 3.3493'
RT90
7297272.372, 1741123.184
SWEREF99 TM
7298310.577, 777885.433







Nakteberget (naturreservat 566 m ö.h.)




WGS84 DD (LAT, LONG)
65.64046, 20.19529
WGS84 DMS (LAT, LONG)
N 65° 38' 25.65", E 20° 11' 43.06"
WGS84 DDM (LAT, LONG)
N 65° 38.4274', E 20° 11.7177'
RT90
7289172.694, 1702018.379
SWEREF99 TM
7289711.094, 738895.201




Om bästa kartan
Vi har ingen tryckt karta till topparna. Det skulle ju innebära tryckning av mycket papper... dvs först måste man ha detalj, sedan översikt. En tryckt karta visar inte heller alla detaljer med höjdkurvor eller t ex stigar). Eftersom vandrare efterfrågar så mycket detaljer som möjligt skulle det innebära flera tryck. En karta ska vara av hyfsad kvalité för att funka med några regndroppar / fukt. Ja, ni förstår! Vi justerar ju våra mål varje sommar. Men här är lösningen! Vi har funnit det helt överlägset att hänvisa till https://kso.etjanster.lantmateriet.se/#Det är en gratistjänst. Där kan man skriva in sitt mål i sökfunktionen och sedan göra en skärmdump eller fota av skärmbilden. Man kan planera sin resa och vandring.
Se även: https://naturkartan.se/sv/norrbottenslan

Många vandrar med en Garmin GPS, men det går även bra använda hitta.se google maps (även om det inte är samma kvalité!). Jag tycker själv att Garmins lilla skärm ger så dålig överblick. På hitta.se kan man klicka in var man har startmål. Och den lilla pricken på kartan följer hyfsat var man befinner sig. Testa gärna allt det här innan du ska ut nästa gång. Jag vet precis hur ivrig man är och plötsligt står man där i skogen och fipplar med mobilen... Ta detta som en spännande övning och träna din orienteringsförmåga. Vi är många som steg för steg blivit riktigt duktiga. Och jag lovar er – även att gå litet fel är lärorikt.
Hur hittar jag från Vidsel, Pålsträsket och Älvsby till min start med cykel eller bil? Genom att använda t ex hitta.se / Google maps kan man få superbra vägbeskrivning. En del har ju GPS även som tillbehör i bilen.
Var ska jag parkera? Det beror förstås på var du påbörjar din vandring. Vi har den stora glädjen att det är gode tomt efter vägarna... det går alltid hitta en plats. Ge akt på privata tomter bara.

Tips: Lokalsinne är en app för dig som vistas i skog och mark. Du ser terrängkartan direkt i din telefon eller surfplatta och kan spara platser som du vill hitta tillbaka till. Om du vill kan du dela sparade platser eller din position med andra. Du kan även spela in spår som visar hur du har förflyttat dig. Testa gärna!