Vår guide Ulf Zethreus visade runt på Rackbergets sluttning. Nästan på toppen växte en hökfibbla. Den botaniska vandringen arrangerades av Top of Älvsbyn. Foto © Maria Söderberg
|
Regnet hängde i luften vid Rackbergets fot, men det gjorde inget för den skara som gav sig iväg på botanisk vandring. Redan vid start hittades 15 växter och under vandringen upp till rastplatsen hittades ytterligare 39. Däribland kikade vi på olika sorts gräs – allt från blågröe till vispstarr.
Vi ackompanjerades av sjönsång från fåglar där törnsångaren hördes redan de första minuterna. Den satt högt upp i en tall. Inte alldeles vanlig i Älvsbyns trakter.
Vår guide Ulf Zethreus kände inte bara till den, vi kunde också – med hans hjälp – lyssna till större hackspett, taltrast, rödhake, gransångare, järnsparv, bofink och gulsparv.
Med på turen var Top of Älvsbyn-vandrarna Heléne Boman, Anna Strömberg, Birgitta Olsson, aktiv i Naturskyddsföreningen, och Maria Söderberg.
Det var oerhört intressant lyssna till Ulf Zethreus stora kunskap om växter. Men så är han också engagerad i Föreningen Pite lappmarks flora och medverkat i boken ”Norrbottens flora I” om växtlighet i Älvsbyns kommun. I den har Zethreus beskrivit Älvsbyns sydvästberg med sin speciella flora. ”Arter som normalt finns i fjällen uppträder här tillsammans med sydliga mer värmekrävande arter”, skriver han.
Lärarna Heléne Boman och Anna Strömberg deltog på turen. |
Lista på vad vi hittade:
Ängsgröe
Skogskovall
Skogsnäva
Bergslok
Stormåra
Kråkvicker
Rölleka
Bergsyra
Klöver
Ängsfräken
Gullris
Vispstarr
Ekorrbär
Vårfryle
Skogsstjärna
Blågröe
Fårsvingel
Lundgröe
Smultron
Skogsvinbär
Blågröe Harsyra Linnea Majbräken Älggräs Skogsfräken Hultbräken Mossviol Kabbleka Nordbräken
Ögonpyrola
Skvattram
Kattfot
Hökfibbla
Trådlav
Kvastmossa Renlav Fönsterlav Smörblommor Ängskavle Sommargyllen Gulsporre Hundkex Majsmörblomma Åkerförgätmigej Prästkragar Sumpmåra Renfana Grässtjärnblomma Gulvial Rödven Mjukhårig kvastfibbla Röd trolldruva giftig Ormbär
|
Träd som vi kikade på: Vårtbjörk, Glasbjörk, Tall, Gran och Gråal.
På Rackberget träffade vi Kajsa Berglund och Linus Norén med sina två hundar. ”Javisst ska vi ta alla tio toppar i sommar", sa de och gick vidare till toppen. I Älvsbyn har över fyrahundra skaffat vandrarkortet, däribland många under 18 år.
Foto © Maria Söderberg
Hör törnsångare här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3275&artikel=2593274
Norrbottens flora är en hyllning till vår svenska, lite kända och respekterade natur och till dess bygd och människor.
Norrbottens flora del 1 (2012) kan köpas och beställas i bokhandeln.
Ca pris 290 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar