lördag 28 maj 2022

Söndag 12 juni 2022: Kvällstur till Trollkunoberget och Tjotterberget

Följ med Top of Älvsbyn på en trolltur! 



















Gemensam tur till Trollkunoberget och Tjotterberget. 
Varför heter bergen som de gör? 
Begreppet "troll" är gammalt och i Älvsbyns kommun fick namn med ordet troll med på sju platser, enligt Institutet för språk och folkminnen. Trollkunoberget är ett av dem. 
Vi kommer att ha med några av John Bauer-illustrationer. Det var motiven med troll, tomtar och älvor som gjorde John Bauer så känd. 
Bauer ansågs vara den stora ”trollmålaren” då han med start 1907, årligen till juletid publicerade sina berättelser under titeln ”Bland tomtar och troll”.
Piteälven har förärats flera trollnamn som exemplevis Trollforsen och Trollforsholmen. 
Varför heter det Trollkunoberget? Kanske ett inlån från nordkan med trollkone?

Hur hittar jag? Vi har en samlingspunkt och man kan ta sig hit med cykel, bil eller genom att vandra från en punkt man själv väljer. För de som tidigare besökt Lappurträskfluren – samma parkering. Om man kommer från Älvsbyn kan man svänga höger efter Lappurträsk. Efter Kvarnskatan tar man höger och sedan höger igen vid Olstorp. Här är skogsbilvägen inte så bra, men det funkar! Kör till ni ser oss. Om man inte vill köra bil så nära samlingspunkten kan man parkera läng med väg 94 (t ex nära Renbäck) och gå ca 2,5 km norrut till startplatsen. 
Om du behöver fråga om något, ring 070 3500555! 


Vi startar kl. 18 – se karta. Vi räknar med att vara tillbaka efter ca 2,5 tim. Om man så vill tar man bara topp 1, Trollkunoberget. Vi går först hit. 

Ta med eget fika.
För dig med kort Top of Älvsbyn är det gratis. Kortet kan köpas på Coop Älvsbyn eller direkt på plats.
Övriga 250 kr. Barn som är 15 år eller yngre gratis. 
Swish eller kontant går bra.
Guide: Maria Söderberg (som läser historia, nu magisternivå på Stockholms universitet, har bland annat behandlat ämnet troll i senaste nr av Magasin Silvervägen – kan hämtas gratis på Coop Älvsbyn).

Medarrangör ABF Älvsbyn.


Cykla, vandra eller – om möjligt – ta bilen till startpunkten. Det är här vi träffas kl. 18.


Ännu en karta om du vill orientera dig! Karta: Lantmäteriet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar